華山論劍

武術簡報 回討論區 兵器討論區 學功夫邊度好 網名登記 知識庫 意拳討論 吹水區 搜尋
回覆此文

舊 2011-10-22, 07:15 PM
陳太新仔 陳太新仔 is offline
普通人
註冊日期: Jul 2003
您的住址: 陳式太極
感歎 10公里馬拉松賽?

大埔大美篤舉行的10公里馬拉松賽,有6名參賽者不適,其中2人昏迷。水務署署長馬利德事後到醫院了解情況。

6名不適參賽者,年齡由23至52歲,全部送往大埔那打素醫院治理。其中一名41歲男子,1人情況危殆,1人嚴重,現場消息表示,他是渠務署員工,有跑馬拉松經驗。水務署署長馬利德事後到醫院了解情況。

浸會大學體育學系副教授雷雄德表示,早上天氣適合長跑,但10公里的距離對平時沒有跑步訓練的健兒,風險較高。他建議參者者在賽前三個月開始,每星期至少訓練兩至三次跑步,又建議準備三對跑鞋替換,並注意補充水份。

今次香港供水160周年10公里馬拉松比賽,由水務署舉辦。

-----------------------------------------------------------

10公里就係10公里, 馬甚麼拉松?

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 07:36 PM
令飛 令飛 is offline
普通人
註冊日期: Mar 2006
您的住址: 楊氏太極
不過,外國好多地方都會叫錯
上傳的圖像

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 07:47 PM
搜神指 - 仇小街 搜神指 - 仇小街 is offline
普通人
註冊日期: Aug 2005
您的住址: 練過幾日九死邪功
大家唔好咁執著, 「馬拉松」只係個節目名, 如果你係搞手, 叫佢「馬拉盞」都得~

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 07:53 PM
WTFGary WTFGary is offline
Canon 300D影相人
註冊日期: Aug 2003
您的住址: TKD,Muay Thai,Karate
身為一個跑手, 我亦唔同意好多人將42.195km的"馬拉松"用在其他比較短程的賽事.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 09:41 PM
又肥又矮 的頭像
又肥又矮 又肥又矮 is offline
普通人
註冊日期: Jan 2005
您的住址: 無
阿乜水跑馬拉松架, 我馬上肅然起敬, 掉, 後來知道原來跑10K.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 10:49 PM
普通人
引用:
作者: 令飛
不過,外國好多地方都會叫錯

呢個錯唔哂, 因為佢的確有馬拉松個category.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-22, 11:28 PM
太廢 的頭像
太廢 太廢 is offline
管理員
註冊日期: Aug 2003
您的住址: 扭身扭勢 除褲放屁
如果叫UFC枕頭大戰得唔得哈…

毅行者十公里步行賽。

我都讚成新仔個講法。

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 11:06 AM
JohnChow 的頭像
JohnChow JohnChow is offline
Registered User
註冊日期: Nov 2009
您的住址: N/A
引用:
作者: 又肥又矮
阿乜水跑馬拉松架, 我馬上肅然起敬, 掉, 後來知道原來跑10K.

重係要連10公里都跑唔晒先死……

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 11:31 AM
席席bird極 席席bird極 is offline
普通人
註冊日期: May 2007
您的住址: 未有
大家可能執著左d, 無替搞手立場諗下,
馬拉松現在是一個EVENT PACKAGE, 內分全程、十公里...

你係搞手, 目的之一係推廣運動、多人參與,
會選擇單正規全程, 不設'普及'組?
定係EVENT叫馬拉松(吸引嘛), 設短程組? 虛榮梗有少少, 咪當人人有獎囉.

武術唔搏擊、唔SPARRING、"武德為主、文化為主、修養為主",
一樣...

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 02:16 PM
AWAI AWAI is offline
泰拳
您的住址: 泰拳
我覺得..今次事件,有唔小人根本就無操就去跑十公里...尋日天氣正常都唔係咁難跑

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 02:17 PM
泰拳
引用:
作者: 陳太新仔
大埔大美篤舉行的10公里馬拉松賽,有6名參賽者不適,其中2人昏迷。水務署署長馬利德事後到醫院了解情況。

6名不適參賽者,年齡由23至52歲,全部送往大埔那打素醫院治理。其中一名41歲男子,1人情況危殆,1人嚴重,現場消息表示,他是渠務署員工,有跑馬拉松經驗。水務署署長馬利德事後到醫院了解情況。

浸會大學體育學系副教授雷雄德表示,早上天氣適合長跑,但10公里的距離對平時沒有跑步訓練的健兒,風險較高。他建議參者者在賽前三個月開始,每星期至少訓練兩至三次跑步,又建議準備三對跑鞋替換,並注意補充水份。

今次香港供水160周年10公里馬拉松比賽,由水務署舉辦。

-----------------------------------------------------------

10公里就係10公里, 馬甚麼拉松?

傳媒係咁架啦,乜都唔識就一知半解

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 02:31 PM
又肥又矮 的頭像
普通人
引用:
作者: AWAI
我覺得..今次事件,有唔小人根本就無操就去跑十公里...尋日天氣正常都唔係咁難跑

心態好緊要, 乜野材料就擺乜陣, 無操無練就唔好有要求, 輕鬆D, 跑慢D, 無理由跑唔晒.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 02:33 PM
泰拳
引用:
心態好緊要, 乜野材料就擺乜陣, 無操無練就唔好有要求, 輕鬆D, 跑慢D, 無理由跑唔晒.

我係指有部份人可能一年都無練一次跑,一落場就十公里..真係當玩下..?咪傻..我依d就算落場跑得慢..平時都會操足,比賽一定順利完成

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 02:46 PM
又肥又矮 的頭像
普通人
10K唔使練, 一個健全既人, 跑吓行吓, 一小時四十分應該點都可以攪掂.

通常有事既人多數係人跑快佢又照跟, 所以出事. 以前我都試過跑1.5K暈咗, 因為無練過, 又要跟人跑得一樣快, 結果一個圈已經想死, 兩個圈多D就暈咗.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 03:46 PM
泰拳
引用:
10K唔使練, 一個健全既人, 跑吓行吓, 一小時四十分應該點都可以攪掂.

通常有事既人多數係人跑快佢又照跟, 所以出事. 以前我都試過跑1.5K暈咗, 因為無練過, 又要跟人跑得一樣快, 結果一個圈已經想死, 兩個圈多D就暈咗.

十公里唔係唔使練,如果唔限時既,我話知你行足全程..但如果你想全程keep住跑完全程既,就一定要練
通常跑唔哂要行既,都係無操開囉,有操開既自己會知道自己均速去到邊,起碼用均速完成左個里數,先好去唸下想跑幾快..到比賽個陣,都唔應該亂咁跟人跑快

這篇文章於 2011-10-23 03:48 PM 被 AWAI 編輯.
回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 04:30 PM
普通人
電視3點半將播出鑽一哩賽。天氣都算幾熱, 希望跑手門能夠克服。

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 05:01 PM
Buyo 的頭像
Buyo Buyo is offline
普通人
註冊日期: Nov 2004
您的住址: 綜合武術訓練
10 公里慢跑,對於平常有訓練既人黎講唔係非常難既事情。

又唔係咩重要比賽,跑唔到咪慢慢跑囉,唔洗拚晒命去跑,跑到自己暈底呀嘩?

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 05:09 PM
普通人
引用:
作者: Buyo
10 公里慢跑,對於平常有訓練既人黎講唔係非常難既事情。

又唔係咩重要比賽,跑唔到咪慢慢跑囉,唔洗拚晒命去跑,跑到自己暈底呀嘩?

估計是一些有機會攞獎但又唔係最fit的最易出事。

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 07:18 PM
ChowJohn 的頭像
ChowJohn ChowJohn is offline
普通人
註冊日期: Oct 2005
您的住址: no
引用:

行快二步已經可以完成,
可以唔使跑都得。

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 09:01 PM
泰拳
引用:
作者: ChowJohn
行快二步已經可以完成,
可以唔使跑都得。

今次有無限時就唔知,不過一般出面既十公里/半馬/全馬賽事,都係有限時的,基本上你行既話,好大機會未到終點都比人兜你上車,再講,報得跑步比賽,我真係唔接受跑跑下就行....唔係跑足全程既,就叫做哂9氣行街唔睇戲!

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 10:11 PM
又肥又矮 的頭像
普通人
引用:
作者: AWAI
今次有無限時就唔知,不過一般出面既十公里/半馬/全馬賽事,都係有限時的,基本上你行既話,好大機會未到終點都比人兜你上車,再講,報得跑步比賽,我真係唔接受跑跑下就行....唔係跑足全程既,就叫做哂9氣行街唔睇戲!

有大陸跑友讚過香港人, 話香港d賽事, d人就算跑得慢, 但都一直keep住跑, 好少行, 但大陸d比賽就好多人行.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 10:13 PM
又肥又矮 的頭像
普通人
香港人都係自願的, 多數有跑開/操過. 大陸有些人是單位/機構動員的, 平時無乜跑, 所以只係開頭跑下, 其餘時間都係行.

回覆時引用這篇文章

舊 2011-10-23, 10:49 PM
令飛 令飛 is offline
普通人
註冊日期: Mar 2006
您的住址: 楊氏太極
各村各例

人地偷雞半途坐車係犯規

佢地可能咁先係正常

回覆時引用這篇文章
回覆此文

主題工具 搜尋本主題