華山論劍

武術簡報 回討論區 兵器討論區 學功夫邊度好 網名登記 知識庫 意拳討論 吹水區 搜尋
回覆此文

舊 2007-02-12, 08:16 PM
奶茶 的頭像
奶茶 奶茶 is offline
普通人
註冊日期: Aug 2006
您的住址: punch&kick
一卡鑽石值幾錢?

有邊位可以答到我?

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 08:18 PM
傲風 傲風 is offline
普通人
註冊日期: Jan 2004
您的住址: 後會有期
發 MSN 訊息給 傲風
引用:
作者: 奶茶
有邊位可以答到我?
無得咁講, 要睇下係鑽石都分好多級~同埋睇下你有無禮貌~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 08:36 PM
奶茶 的頭像
普通人
Ok,請問有邊位人兄知道大約價錢呢?

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 08:48 PM
鐵拳 的頭像
鐵拳 鐵拳 is offline
普通人
註冊日期: Nov 2006
您的住址: 女人的上床對象
情人節禮物?

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 08:49 PM
普通人
引用:
都係果句, 要睇係咩級數, 晌街買萬幾到幾萬走唔甩~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 09:32 PM
Tonyboy Tonyboy is offline
普通人
註冊日期: Oct 2005
您的住址: 敗家仔初階
發 MSN 訊息給 Tonyboy
引用:
有邊位可以答到我?
好難講,睇4c, 克拉重,淨度,顏色,車工,如果要見得人,5200差唔多,

加多一句,美金...........

這篇文章於 2007-02-12 10:46 PM 被 Tonyboy 編輯.
回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 09:41 PM
哈哈兒 的頭像
哈哈兒 哈哈兒 is offline
普通人
註冊日期: Aug 2003
您的住址: 玩
睇下咩石啦! 有d俄羅斯石, 如切工好都好靚, 幾百蚊就有交易,將軍澳連里街有間V&R, 之前係奧海城, 我買O左隻介指比老婆佢幾開心.

各人不同, 最緊要係接受你個人.
不過如求婚或結婚就買好D啦.

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 10:20 PM
Matt 的頭像
Matt Matt is offline
普通人
註冊日期: Oct 2005
您的住址: 車輪拳 (的士司機派)
引用:
作者: Tonyboy
好難講,睇4c, 克拉重,淨度,頻色,車工,如果要見得人,5200差唔多,

加多一句,美金...........
笑左!!
好彩師兄你記得補最後個句咋!!

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 10:25 PM
奶茶 的頭像
普通人
咁即係三四萬就搞得掂啦

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-12, 10:32 PM
忠保 的頭像
忠保 忠保 is offline
普通人
註冊日期: Sep 2003
您的住址: 登歡喜地
微笑

師兄,等我試齔狎礸爸鴔A啦!

買鑽石要識「4C」.....

CUT
鑽石的切磨 (CUT),它是鑽石4C的第一個C,因刻面的形狀、數量及其排列方式的不同,而有各種不同的型式,譬如:明亮型(BRILLIANT CUT)指的是刻面安排為放射形方式,好比日月星辰的光芒向外放射一般,譬如冠部為明亮型者,則中央為桌面,四周則通常為八個風箏面,八個星形刻面,以及十六個腰上刻面所圍繞;底部則通常以尖底為中心,各刻面如光芒狀向外輻射開來。
鑽石的Cut工以比利時為最好,而印度的手工相對較差,在此點上以兩粒相同質數的鑽石來計,價錢已可相差約30%
注意: 鑽石的閃亮(火)與否,是直接取決於其Cut工的好壞,我成日都同朋友講,帶唔閃(冇火) 既鑽石,就不如唔好帶,budget唔夠就情願選細粒o的都要有火

CARAT
重量以公制克拉(CARAT)為單位,它是鑽石4C的第2個C,每一克拉等於二百亮克(MILLIGRAM)。或換算成0.2公克,因此1公克等於5克拉。鑽石計重至克拉以下第二位小數為止,第三位小數得依情況四拾五入或不計。第二位小數為”分”(POINT),每克拉等於100分。
注意: 在香港會用(份) 來叫,一卡等如100份,在同質數鑽石指定的重量範圍內它們每份的價錢是相同的,當超過該指定範圍以外時,每份又會是另一價錢
例: 由18至22份 - 每份是16美元、由23至29份 - 每份是23.2美元、由30至37份 - 每份是46美元等,越大就越貴

淨度等級(CLARITY GRADE)
這是鑽石4C的第3個C,淨度等級的劃分均以十倍放大觀察為標準,在十倍放大下不能察覺到的微細表面特徵或內含物,並不影響淨度等級判定,但必須注意是的,由於符合純淨級條件的鑽石非常稀少,所以一般鑽石交易均以內部純淨級為最高淨度等級(俗稱全美)。淨度乃鑽石內部及外部所包含特徵等級描述。

成色等級(COLOR GRADE)
這是鑽石4C的第四個C,世界上所有成色等級制度中,分級最為慎密且切合實際應用者,首推美國寶石學院(GIA)所創立的成色分級制度。時至今天,其制度已經成為國際間最知名的鑽石成色分級標準,許多國家或地區都參考此標準並調整其自己的制度,或直接引用這一成色分級制度的等級名稱。
美國寶石學院的成色分級制度,係使用英文字母代表成色等級,以D開始為最高成色等級而不用A、B、C。每一英文字母代表每一級的成色範圍,而不是某一點特定的成色位置,祗有各級標準成色鑽石才必須位於該級最高成色位置,所以普遍鑽石鑑定證書雖列為同級成色的各顆鑽石,有時仍會有細微的上下之分。
DEF三級同無色,無論正反面觀察,不互相比較,均為無色。GHIJ四級者從正面乍看時有微黃色,KLM三級從正面觀察時有明顯黃色。N級以下一般人都不會選擇了,以至Z為最低成色等級。

臐I師兄,我意見係如果帶係手既(指環)就要E色或以上、耳環或吊咀就F色或G色!

如果要一卡重鑽石介子帶係手到,見得o下人既約莫要7萬港元到啦!
budget唔到就半卡啦!約為2萬5千港元

這篇文章於 2007-02-12 10:55 PM 被 忠保 編輯.
回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 01:25 AM
奶茶 的頭像
普通人
原來咁撚貴!我諗我都係買住半卡先

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 01:28 AM
普通人
忠保:
Well~師兄出手喇喎~仲咁詳細添, 勁~

遲d俾個網你睇, 有左佢我唔洗成日走黎走去拎俾你睇, 可以揀掂先拎出黎~haha~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:39 AM
忠保 的頭像
普通人
微笑

引用:
作者: 傲風
忠保:
遲d俾個網你睇, 有左佢我唔洗成日走黎走去拎俾你睇, 可以揀掂先拎出黎~haha~

勁乜鬼魽I大家交流...

我見個曭B友貪平貪大粒(可能佢地唔知價啦!),又要一卡又要平﹔兩萬零蚊買鱁忖隊l(又黃又冇火)送比女朋友,我見個佢女友帶過一次之後就冇再帶喇!

大佬呀!當佢女朋友唔知,身邊都有大把朋友、同事識睇啦!唔比人笑死(}大頭鬼)就奇...唉!世事邊有咁蚍...

O ~ kat!!

攪掂就比個網址黍,等我跟你學魽I

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:39 AM
河風 河風 is offline
普通人
註冊日期: Jul 2003
您的住址: 別學豬裝企鵝..
發 ICQ 訊息給 河風
講話

引用:
忠保:

即係咁..
我想話呢個網由我識阿風叔叔開始話搞..
大大話話都有年幾啦..
忠保師兄你都係唔係咁大期望..

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:41 AM
Stephen Chu Stephen Chu is offline
普通人
您的住址: 開始唔知自己學乜…
引用:
作者: 忠保
勁乜鬼魽I大家交流纒鎹...

我見個鱓朋友貪平貪大粒(可能佢地唔知價啦!),又要一卡又要平﹔兩萬零蚊買鰦隻介子(又黃又冇火)送比女朋友,我見個佢女友帶過一次之後就冇再帶喇!

大佬呀!當佢女朋友唔知,身邊都有大把朋友、同事識睇啦!唔比人笑死(畄大頭鬼)就奇...唉!世事邊有咁覑數...

O ~ kat!!

攪掂就比個網址黍,等我跟你學纒№魽I

佢可能留係屋企要來界玻璃呢?

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:52 AM
素兒清 素兒清 is offline
普通人
註冊日期: Apr 2006
您的住址: 詠春及泰拳
鑒 辨 鑽 石 八 大 竅 門

鑽 石 之 珍 貴 , 在 於 她 的 稀 有 和 獨 一 無 二 。 隨 著 鑽 飾 的 配 襯 愈 趨 普 遍 , 在 選 購 鑽 石 時 能 掌 握 鑒 別 鑽 石 真 偽 的 方 法 , 就 可 避 免 不 必 要 的 損 失 。 以 下 為 你 介 紹 八 種 簡 易 鑒 別 鑽 石 的 方 法 。

方 法 一 : 硬 度 測 試

鑽 石 擁 有 極 高 的 硬 度 , 即 使 被 普 通 硬 物 輕 劃 也 不 易 留 下 痕 迹 。 在 鑒 別 前 可 先 把 鑽 石 噴 濕 , 再 用 鉛 筆 在 其 表 面 輕 劃 , 如 果 是 真 鑽 石 , 用 鉛 筆 劃 過 的 地 方 不 會 留 下 痕 迹 。 相 反 , 假 的 鑽 石 表 面 上 就 會 即 時 留 下 一 道 明 顯 的 劃 痕 。

方 法 二 : 油 性 測 試

真 鑽 石 有 很 強 的 吸 油 性 , 容 易 因 油 污 而 減 低 光 亮 的 程 度 。 可 試 用 手 指 觸 摸 鑽 石 的 表 面 , 因 人 的 手 指 皮 膚 上 有 微 量 的 油 脂 分 泌 , 在 觸 摸 鑽 石 時 , 令 其 光 亮 的 表 面 即 時 被 沾 上 一 層 油 脂 , 使 其 光 亮 度 減 弱 。

方 法 三 : 導 熱 性 測 試

要 想 準 確 而 又 毫 無 損 傷 地 鑑 定 鑽 石 , 可 測 試 一 下 它 的 導 熱 性 。 導 熱 性 是 指 物 質 的 傳 熱 能 力 , 由 於 鑽 石 的 導 熱 性 十 分 強 , 容 易 將 熱 快 速 傳 開 , 假 如 你 用 手 摸 它 時 , 它 會 迅 速 把 你 手 的 溫 暖 傳 開 , 因 此 你 會 感 到 它 是 冷 冰 冰 的 ; 若 是 一 些 導 熱 性 相 對 較 低 的 物 質 如 木 材 , 摸 上 去 時 會 感 到 較 温 暖 。 要 精 確 測 試 鑽 石 的 真 偽 , 可 使 用 鑽 石 導 熱 性 測 試 儀 , 它 是 以 數 字 來 鑒 辨 鑽 石 的 真 偽 , 數 字 越 大 代 表 導 熱 性 越 強 , 而 鑽 石 的 相 對 導 熱 性 介 乎 1.6-4.8 之 間 。 較 簡 單 的 鑒 辨 方 法 , 就 是 看 儀 器 上 的 指 針 , 如 指 針 轉 動 的 幅 度 很 大 , 超 過 儀 器 上 標 定 的 區 域 時 , 就 代 表 它 是 真 鑽 石 , 如 指 針 轉 動 幅 度 小 , 達 不 到 標 定 的 區 域 , 那 就 是 假 鑽 石 。

方 法 四 : 用 比 重 液 測 試

物 體 的 比 重 是 指 以 相 同 體 積 的 水 相 比 , 其 重 量 的 比 值 。 天 然 鑽 石 ( 未 經 鑲 嵌 的 鑽 石 ) 的 比 重 值 是 3.52 , 即 是 說 它 比 同 體 積 的 水 重 3.52 倍 。 要 測 試 鑽 石 的 真 偽 , 可 以 用 業 界 用 來 測 量 寶 石 比 重 的 比 重 液 , 其 中 一 瓶 3.32 的 比 重 液 , 就 是 用 來 測 試 真 假 鑽 石 的 。 凡 是 天 然 鑽 石 , 將 它 放 入 3.32 的 比 重 液 中 都 會 下 沈 , 如 果 被 測 試 的 天 然 鑽 石 浮 在 比 重 液 上 的 話 , 代 表 它 並 非 真 鑽 石 。

方 法 五 : 用 肉 眼 測 試

鑽 石 的 折 光 率 極 高 , 亦 即 是 說 其 反 射 力 也 極 強 , 相 對 的 透 視 度 也 就 越 低 。 在 測 試 前 先 準 備 一 張 劃 有 直 線 的 紙 , 把 紙 平 放 在 桌 面 上 , 將 待 鑒 定 的 鑽 石 正 面 向 下 壓 在 直 線 上 , 從 鑽 石 的 背 面 往 下 看 , 如 仍 能 清 楚 看 到 直 線 的 話 , 就 代 表 它 不 是 真 鑽 石 。

方 法 六 : 用 呵 氣 測 試

之 前 提 到 天 然 鑽 石 的 傳 熱 能 力 很 高 , 散 熱 速 度 快 。 因 此 如 果 在 真 鑽 石 表 面 輕 輕 呵 氣 , 在 其 表 面 形 成 的 薄 霧 會 即 時 消 失 ; 相 反 如 霧 氣 在 被 測 試 鑽 石 上 維 持 一 陣 子 才 散 去 , 代 表 它 並 非 真 鑽 石 。

方 法 七 : 用 量 度 方 法 測 試

1 克 拉 的 天 然 鑽 石 , 直 徑 大 約 爲0.65 公 分 (mm) , 如 被 測 試 的 鑽 石 在 相 同 1 克 拉 的 重 量 下 , 其 直 徑 與 天 然 鑽 石 有 很 大 的 差 距 的 話 , 就 代 表 它 並 非 真 鑽 石 。

方 法 八 : 鑽 石 認 證 書

最 後 , 最 簡 單 又 快 捷 的 方 法 當 然 是 到 信 譽 好 的 商 戶 購 買 鑽 石 , 他 們 會 提 供 鑽 石 認 證 書 ; 而 正 規 的 認 證 書 會 清 楚 標 明 鑽 石 的 等 級 、 重 量 等 相 關 事 項 , 並 有 鑒 定 師 簽 名 及 貨 品 本 身 的 照 片 。

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 03:53 PM
普通人
引用:

我見個曭B友貪平貪大粒(可能佢地唔知價啦!),又要一卡又要平﹔兩萬零蚊買鱁忖隊l(又黃又冇火)送比女朋友,我見個佢女友帶過一次之後就冇再帶喇!

大佬呀!當佢女朋友唔知,身邊都有大把朋友、同事識睇啦!唔比人笑死(}大頭鬼)就奇...唉!世事邊有咁蚍...

O ~ kat!!

學乜鬼野丫, 你又同我講笑...
新年前出黎吹兩嘴好過啦...

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 03:55 PM
普通人
引用:
作者: 河風
即係咁..
我想話呢個網由我識阿風叔叔開始話搞..
大大話話都有年幾啦..
忠保師兄你都係唔係咁大期望..
錯~之前係講~而家真係做左, 仲要由專業人仕幫我做~費用全免~呢d老友搭膞頭o既野梗係即時開工啦~
同埋你會唔會搞錯...係我識阿[(河伯)河]風叔叔開始...
你又幾時過黎睇下野呀~Wahahaha~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 04:33 PM
忠保 的頭像
普通人
微笑

引用:
作者: 素兒清
方 法 八 : 鑽 石 認 證 書

最 後 , 最 簡 單 又 快 捷 的 方 法 當 然 是 到 信 譽 好 的 商 戶 購 買 鑽 石 , 他 們 會 提 供 鑽 石 認 證 書 ; 而 正 規 的 認 證 書 會 清 楚 標 明 鑽 石 的 等 級 、 重 量 等 相 關 事 項 , 並 有 鑒 定 師 簽 名 及 貨 品 本 身 的 照 片 。

係呀!師兄,在第八點上我想補充少少.....

好多奸商就係利用所為有「鑽 石 認 證 書 」來抬高該粒鑽石的身價,其實「證 書 」都有好多種,而其正名應為「鑽 石 報 告 書 」

不同鑑定書的等級標準是否相同?
大部分都不相同.鑽石業者內公認標準最嚴謹的是 GIA, AGS, 其他知名且世界性流通的鑑定書有 HRD, EGL, IGI, 但這些證書的顏色,淨度,標準一般而言比GIA 要降一到二級,(如 GIA 的G/VS1, 在HRD 可能是F/VVS2)

國際鑑定書和一般鑑定書有何不同?
鑑定書就是鑑定鑽石(寶石)真假,品質等級的證明書.一般可概分為三種:
(1)商店開出的保證書,
(2)本地鑑定公司開出的鑑定書,
(3)外國開立的鑑定書.

第三種就是一般說的國際鑑定書.但國外鑑定公司林立,自然良莠不齊,很可能為了銷售目的將劣質的等級高估 ,所以不是英文的鑑定書就保證品質可靠.
一般而言證書的功能是:

1. 辨別真假
2. 特徵記錄
3. 品質分析
4. 估價參考
5. 留存資料

好的鑽石有GIA證書會比較好,差的鑽石有GIA證書就沒幫助.雖然GIA的鑑定標準是全世界公認最嚴謹的機構,但GIA證書是說明鑽石的等級,條件不好的鑽石並不會因為附了GIA證書,而會變得更有價值或更好,各位師兄要留意此點啊!

忠保

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 04:34 PM
忠保 的頭像
普通人
微笑

引用:
學乜鬼野丫, 你又同我講笑...
新年前出黎吹兩嘴好過啦...
好呀!電聯啦!

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 04:41 PM
亞里 亞里 is offline
普通人
您的住址: 耶奶詢問處.系統研習
發 ICQ 訊息給 亞里 發 AIM 訊息給 亞里 發 MSN 訊息給 亞里
問題 ~!~

女人喜歡鑽石...
不過,我只會諗起鑽石o既工業用途.

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 04:43 PM
普通人
引用:
好呀!電聯啦!
send左個sms俾你~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 05:25 PM
小糕 小糕 is offline
普通人
註冊日期: Sep 2006
您的住址: Taekwondo
arm arm睇完<血鑽>
天日情人節

女人
石頭
百感交集~

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:53 PM
user user is offline
普通人
您的住址: 柔道,空手道,詠春, 太
發 ICQ 訊息給 user 發 MSN 訊息給 user
引用:

唔同質數唔同價錢
不過
起碼肯定超過8000一卡(最屎)至無限大
記位買粒裝石要同佢羅証書
永久保值
張証書係畫番粒石的形狀同埋講明卡數
切割面幾多個等等
鑽石平貴在乎幾深地底挖出黎
仲要計埋一大舊石頭入面挖到幾多野出黎
所以大部份係採礦費加埋人工

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 10:59 PM
普通人
引用:

O ~ kat!!

鑽石要越白先越貴
如果黃(最好淡黃)都勉強可以接受
但唔閃就無謂晒錢啦
女人對於金銀手飾好熟行架
比你最多咪呃到一次半次
不次比佢d鉏妹羅黎笑
個男仔仲頭痕

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 11:01 PM
普通人
引用:
係呀!師兄,在第八點上我想補充少少.....

好多奸商就係利用所為有「鑽 石 認 證 書 」來抬高該粒鑽石的身價,其實「證 書 」都有好多種,而其正名應為「鑽 石 報 告 書 」

不同鑑定書的等級標準是否相同?
大部分都不相同.鑽石業者內公認標準最嚴謹的是 GIA, AGS, 其他知名且世界性流通的鑑定書有 HRD, EGL, IGI, 但這些證書的顏色,淨度,標準一般而言比GIA 要降一到二級,(如 GIA 的G/VS1, 在HRD 可能是F/VVS2)

國際鑑定書和一般鑑定書有何不同?
鑑定書就是鑑定鑽石(寶石)真假,品質等級的證明書.一般可概分為三種:
(1)商店開出的保證書,
(2)本地鑑定公司開出的鑑定書,
(3)外國開立的鑑定書.

第三種就是一般說的國際鑑定書.但國外鑑定公司林立,自然良莠不齊,很可能為了銷售目的將劣質的等級高估 ,所以不是英文的鑑定書就保證品質可靠.
一般而言證書的功能是:

1. 辨別真假
2. 特徵記錄
3. 品質分析
4. 估價參考
5. 留存資料

好的鑽石有GIA證書會比較好,差的鑽石有GIA證書就沒幫助.雖然GIA的鑑定標準是全世界公認最嚴謹的機構,但GIA證書是說明鑽石的等級,條件不好的鑽石並不會因為附了GIA證書,而會變得更有價值或更好,各位師兄要留意此點啊!

忠保

原來呢度好多人都熟行
班門弄斧添

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-13, 11:30 PM
奶茶 的頭像
普通人
眨眼

唔該曬咁多位

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-14, 10:18 AM
Stephen Chu Stephen Chu is offline
普通人
您的住址: 開始唔知自己學乜…
引用:
作者: user
鑽石平貴在乎幾深地底挖出黎
仲要計埋一大舊石頭入面挖到幾多野出黎
所以大部份係採礦費加埋人工

計我話應該大部份係Margin啦!

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-14, 12:40 PM
忠保 的頭像
普通人
微笑

引用:
作者: user
原來呢度好多人都熟行
班門弄斧添
師兄,唔好咁講!大家交流隉I

回覆時引用這篇文章

舊 2007-02-14, 12:47 PM
忠保 的頭像
普通人
引用:
唔該曬咁多位
師兄,我估你出動到一卡石鵅A都係用黎求婚既多喇!

在此 祝你馬到功成

情人節求婚.........頂!.........有心思,齯k比你溝晒啦!

回覆時引用這篇文章
回覆此文

主題工具 搜尋本主題
搜尋本主題:

進階搜尋
顯示模式 對此主題評分
對此主題評分: